Eline's Huis boek

In het Eline's Huis boek EERSTE DRUK staan een paar onduidelijkheden:

A. Er is een cijfertje weggevallen bij de kleurnummers van de DMC garens op blz 116; Beige moet nummer 3032 hebben (in plaats van 303).

B. Let op dat je bij stofprojecten overal naden aanknipt. Dit staat wel in de tekst, maar ik kan me voorstellen dat dit nog wel eens vergeten kan worden.
Als je bijvoorbeeld Petra's stoffen mandjes gaat maken (blz 61) knip dan de vierkantjes van 7 x 7 cm plus naad. Dit wordt dus 8 x 8 als je een halve cm naad aanknipt en 9 x 9 cm bij 1 cm naad. Voor degenen die toch de lapjes 7 x 7 cm hebben geknipt zullen we binnenkort een aangepaste beschrijving op onze blogs zetten. Dan wordt het mandje wat kleiner, maar kan je de geknipte lapjes toch gebruiken.

C. Nog iets wat Helga zag, en ik zelf helemaal overheen gekeken heb; op blz 117, patroon J het geborduurde randje. Hier staat het woordje RED één hokje te hoog. Dus als je dit wilt borduren alleen het woordje RED 1 hokje lager borduren. Sorry! 

Gaatjeskarton
Goed nieuws! Ik heb een Nederlandse webwinkel gevonden die het gaatjeskarton verkoopt. Het gaatjeskarton is ietsje grover dan wat ik gebruikt heb, maar daardoor wellicht iets makkelijker in gebruik (let er wel op dat de werkstukken dan iets groter worden dan mijn voobeelden in het Eline's Huis boek). Op dit karton borduur je 6 kruisjes op 1 cm en op het fijne karton dat in in Frankrijk gekocht heb 7 kruisjes per cm.
De webwinkel is Naald en Draad. Ze hebben het gaatjeskarton nu op hun site staan. Het is er in diverse kleuren.Het begon allemaal een jaar geleden. Marianne (Perlot van Marianne Design), Antoinette en ik zouden met uitgever Tirion een afspraak hebben om over een hobbyboek te praten. Omdat ik een paar weken daarvoor Gepke van Your Zoap had ontmoet en heel enthousiast was over haar loods in Lelystad, besloten we de vergadering daar te houden.
Ik wist dus al dat er een boek zou komen, maar had nog geen idee dat ik degene zou worden die alles aan zou gaan sturen en wiens naam op de omslag zou komen.
Om de uitgever een goed beeld te geven van mijn visie op de sfeer van het boek had ik al wel 3 moodboards, oftewel sfeercollages gemaakt. De drie sferen die ik gekozen had moesten allemaal afzonderlijk een heel duidelijk beeld geven, maar ook goed met elkaar te combineren zijn.Kleuren
Ik ben uitgegaan van één fel thema, á la Pip en Oilily, met rood als hoofdkleur. Thema twee is pastel, een beetje in de Tilda sfeer met veel roze-tinten. Als derde thema had ik voor neutraal gekozen, beiges, grijzen en zwart-wit.

Sfeer en materialen
Tja en welke sfeer hoort daarbij; vintage, veel vlinders en vogeltjes, oud kant, gehaakte kleedjes, antieke merklappen, poëzie albums, ROOSJES, kruissteekjes, harten, silhouetten, oude handschriften, antieke ansichtkaarten met mooie postzegels en poststempels, kiezelstenen in mooie grijstinten, lint en kant, parelmoeren knoopjes uit oma's knopenblikje. En natuurlijk bloemen uit eigen tuin.
Met deze ingrediënten ben ik aan het werk gegaan en heb een dessin voor stof ontworpen. Op één meter stof moesten genoeg verschillende dessin staan om al diverse projecten mee te maken. Hieronder mijn computerscherm tijdens het ontwerpproces.Even een uitleg over de Eline’s Huis stof.
Speciaal voor dit boek heb ik een dessinstof ontworpen. Maar omdat de meeste hobbywinkels geen plaats hebben voor rollen stof in hun winkel, hebben we het zo bedacht dat we de stof per meter verpakt verkopen (1 meter x 1,40 cm). Op elke meter stof staan 9 verschillende dessins en een heleboel randjes, die perfect met elkaar te combineren zijn. Zodoende hoeven jullie niet een heleboel losse lapjes te kopen, maar kom je al een heel eind met een metertje. Om toch nóg meer keuze te hebben is deze stof er in drie kleurstellingen:

-Red Roses (neutraal); roze, rood en grijstinten, Art nr. EL 8520
-Meadow (fel); roze, rood, blauw en grasgroentinten, Art nr. EL 8521
-Vintage (pastel); roze, lichtblauw en beigetinten, Art nr. EL 8522

Verder heb ik een kleine collectie samengesteld van lint en kant; twee witte katoenen kantjes, een wit keperbandje met ouderwetse tekstprint, roze roosjes op beige ondergrond en donkerrood lint met witte stippen en witte picootjes langs de randen. Art nr. EL 8523

Maar ik heb in dit boek ook gebruik gemaakt van ander mooi lint:
Alle smalle lintjes komen van By Petra (http://bypetra.nl)
Al het brede lint (op mooie kartonnen klossen) komt van de Ribbonstore (www.ribbonstore.nl)
Een goede tip om het synthetische band niet te laten rafelen; haal snel een vlammetje langs de uiteinden, hierdoor smelt de rand en rafelt niet meer.

En er zijn de ouderwetse parelmoeren knoopjes uit oma’s knopenblikje. Ik wilde per se de mooie knoopjes van mijn oma in de collectie en na even zoeken hebben we ze gevonden! Deze mooie knoopjes zijn erg goed te combineren met allerlei stijlen en kleuren. Het zijn echte ‘Eline knoopjes’.
Art nr. EL 8524

Verder zijn er nog mooie vintage stempels:
-met vlinders Art nr. EC 0119
-met poststempels Art nr. EC 0120
-met kruissteekjes Art nr. EC 0121

En natuurlijk dessinpapier, 2 blocs op A4-formaat
-Meadow, met veel blauw en groentinten, vlinders en vogels, Art nr. PB 7028
-Roses, met veel roze, rood en beigetinten, roosjes en borduursels, Art nr. PB 7029


Toen....
ben ik begonnen met allerlei projecten, ontwerpen en ideeën te verzinnen en verzamelen. Ik heb materialen gekocht waar ik mee wilde gaan werken; borduurgaren, klei, gaatjeskarton, bekleedbare knoopjes, mooie lintjes, linnen stof. En materialen die je sowieso nodig hebt, garens, opvulmateriaal, dubbelzijdig plakplastic en ga maar zo door.

Mijn eerste ontwerp wat het borduurpatroon van een roosje. Ik ben gewoon begonnen met borduren, als eerste een roosje op een knoopje. Toen een grotere roos. Later heb ik deze borduursels gescand en ze gebruikt voor het dessinpapier.


En ik had al langer het idee om stempels af te drukken in klei, geen idee of dat ging, maar het lukte. Ik maakte een heleboel kleifiguurtjes die ik op allerlei projecten ging gebruiken.


Toen ik eenmaal wist welke kant het boek uit moest heb ik een aantal creatieve dames gevraagd of ze wilden helpen. Ik heb ze allemaal de foto's van de collages gemaild, alle materialen opgestuurd en lijstjes gemaakt van wie wat zou gaan uitwerken. Ik had bijvoorbeeld in m'n hoofd dat Frences de feestslinger zou gaan maken en Antoinette wat tassen. Zo kreeg iedereen een opdracht die het best bij haar paste. Ik stuurde ook geborduurde knoopjes en kleifiguurtjes rond, zodat iedereen die ook kon gebruiken. Antoinette haakte leuke bloemetjes en vlinders die ook door meerdere mensen zijn verwerkt in de projecten.

Al vrij vroeg, toen we net begonnen waren met het boek, was het al duidelijk waar we wilden fotograferen. Dit was de super gezellige maar o zo volle loods/winkel van Your Zoap in Lelystad. (Helaas bestaat deze loods niet meer, want Gepke had er teveel werk aan, gelukkig heeft ze nog wel haar webwinkel waar ze nu al haar tijd insteekt.) 
Ik heb alle projecten verzamelt en met een auto vol mooie werkstukken en stylingspulletjes uit mijn eigen huis ben ik drie dagen naar Lelystad gereden om alles uit te zoeken, te combineren, uit te stallen, te stylen en uit m'n hoofd al een soort van indeling te maken voor het boek. Van Gepke mocht ik alle meubels en spulletjes uit haar winkel gebruiken en verzetten. Heerlijk om te doen, door de hele winkel stonden Eline's Huis spulletjes mooi opgesteld. 


Toen de foto's. Ik wist precies hoe ik de foto's wilde hebben; heel licht met veel onscherpte en heel sfeervol. Ik verzamelde voorbeeldfoto's die ik naar Joost de Wolf stuurde en hij snapte het meteen. Gelukkig vond hij die stijl ook erg leuk en klikte het goed. Op één dag hebben we alles gefotografeerd! Grote lampen stonden er in de loods. Joost maakte foto's terwijl ik meekeek en wat spulletjes verschoof of een nieuwe opstelling maakte. Het ging erg goed en het was 30 graden buiten! 
Na twee weken kreeg ik 2 CD's met zo'n 350 (!) foto's van Joost toegestuurd. En toen kon ik wel dansen; wat waren ze mooi geworden! Uitroep van de uitgever Marike: WAUW!


foto: Joost de WolfHier ben ik nu mee bezig elke keer komt er een stukje bij...